Voorste Kruisband Instabiliteit (VKB):
De kruisbanden zijn de diepste ligamenten van de knie en zorgen voor de voor-achterwaardse stabiliteit. Er zijn veel voorste kruisband letsels per jaar en er wordt veel onderzoek naar verricht. Hier is een reden voor. Voorste kruisbanden genezen erg slecht door een slechte bloedvoorziening en met name bij letsel kan de bloedvoorziening verstoord worden. Als de voorste kruisband eenmaal een letsel heeft opgelopen blijft een knie verzwakt.
De voorste kruisband (VKB) wordt regelmatig beschadigd bij sporten zoals voetbal, hockey en skiën. Vaak is de voorste kruisband niet geïsoleerd beschadigd maar zien we heel vaak ook letsel van het mediale knieligament, een groot en belangrijk ligament aan de binnenzijde van de knie en ook letsel van de meniscus.
Hoewel het dragen van een brace voor pijnvermindering in de acute fase kan zorgen, is dit geen oplossing op de lange termijn.
Voorste kruisband letsels moeten goed onderzocht worden. Bij twijfel over een scheur van deze band hoort er altijd beeldvormend onderzoek gedaan worden. In het geval van een complete scheur van de VKB moet de knie geopereerd worden. Voor alle andere gevallen moet de knie maximaal “conservatief” (niet-chirurgisch) behandeld worden.
Onbehandelde, opgerekte, instabiele of gescheurde voorste kruisbanden zijn duidelijk gelinkt aan een hoger risico op meniscusletsel en gewrichtsslijtage.
Wat zijn klachten van Voorste Kruisband Instabiliteit?
De klachten die op de voorgrond staan is het gevoel dat de knie niet stabiel is, dat de patiënt door de knie heen zakt en bang is om de knie zwaar te belasten. Er kunnen pijnklachten ontstaan in en rond de knie. Een intacte sterke kruisband is nodig om de bewegingen van de knie te geleiden.
Behandeling:
Ten eerste gaan we de knie altijd volledig na om alle ligamenten op stabiliteit te onderzoeken, pijnlijke pezen, spieraanhechtingen en spierknopen te onderzoeken en een functieonderzoek van de knie.
Zoals eerder genoemd zie je vaak bij voorste kruisband letsels bijkomende letsels, zoals instabiliteit van andere knieligamenten en meniscusletsel. Logischerwijs moet de behandeling dan ook gericht zijn op ALLE aangedane structuren.
Instabiele opgerekte ligamenten behandelen we met prolotherapie. Dit is een injectietherapie waarbij we door injectie van een glucoseoplossing in het ligament het lichaamseigen genezingsvermogen stimuleren om het aangedane ligament te laten genezen, strakker en stabieler te maken. Het doel van de behandeling is om de ligamenten van de knie stabiel genoeg te krijgen om de oude activiteiten te kunnen hervatten.
Referenties:
Grote W, Delucia R, Waxman R, Zgierska A, Wilson J, Rabago D. Repair of a
complete anterior cruciate tear using prolotherapy: a case report. Int
Musculoskelet Med. 2009 Dec 1;31(4):159-165. PubMed PMID: 20802815; PubMed
Central PMCID: PMC2929023.
Reeves KD, Hassanein KM. Long-term effects of dextrose prolotherapy for
anterior cruciate ligament laxity. Altern Ther Health Med. 2003
May-Jun;9(3):58-62. PubMed PMID: 12776476.
Reeves KD, Hassanein K. Randomized prospective double-blind placebo-controlled
study of dextrose prolotherapy for knee osteoarthritis with or without ACL
laxity. Altern Ther Health Med. 2000 Mar;6(2):68-74, 77-80. PubMed PMID:
10710805.