De meest belangrijke reden waarom iemand een operatie voor een knieprothese zou overwegen is om chronische kniepijn te behandelen, maar wist u dat veel patiënten nog steeds chronische kniepijn hebben na een gewrichtsvervangende operatie?
Misschien denkt u dat een knieprothese uw enige optie is. U heeft alles geprobeerd en nu wilt u iets dat de pijn voor eens en altijd weg haalt. Als eenmaal het versleten gewricht vervangen is dan ben ik de pijn verlost!
Is dit een reële gedachte? – Absoluut niet!
Recent onderzoek heeft gekeken naar het percentage patiënten met chronische kniepijn na een totale knieprothese. Een groep patiënten werden na een jaar gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Van de 272 patiënten die antwoord gaven had bijna 40% nog steeds kniepijn!
Ander onderzoek rapporteert percentages van chronische pijn van 44% na een totale knieprothese en 27% na een totale heupprothese.
Een gewrichtsprothese is ook geen garantie dat u de dozen met pijnstillers kan laten staan. In Frankrijk vroegen artsen 2000 patiënten na een knieprothese naar hun medicijngebruik.
Je zou verwachten dat er minder pijnstillers nodig zijn. De versleten knie is immers vervangen! 47% van de patiënten hadden nog steeds ontstekingsremmers nodig in het jaar na de operatie, 9% kreeg een nieuw recept voor zenuwpijnstillers en 6% kregen morfine-achtige medicijnen die ze vóór de operatie niet nodig hadden.
Deze resultaten zijn niet ongewoon en dit maakt pijn na een gewrichtsprothese een veel voorkomend en invaliderend probleem.
Wij zijn gespecialiseerd in de niet-chirurgische behandeling van gewrichtsslijtage.
Wij zijn van mening dat alle patiënten met knie- en heupslijtage eerst maximaal niet-chirugisch behandeld horen te worden.
Waarom zou u aan invasieve, risicovolle ingreep ondergaan als er veilige alternatieven zijn?