Vitamine Injecties: Vitamine D, B12 en IJzer

Naast onze vitamine infusen, zijn er ook patiënten die komen voor specifieke vitamine injecties.
Dit zijn injecties in de spier, zogenaamde intra-musculaire injecties.

Vitamine D:
Een tekort van vitamine D is een van de meest voorkomende en makkelijk aan te vullen vitamines die we dagelijks zien in onze praktijk. De voordelen van een goed vitamine D niveau zijn enorm. Gelukkig maken we zelf genoeg vitamine D aan, als we dagelijks in de zon zitten. Of uit de voeding. Maar in de praktijk blijkt dat dit vaak niet genoeg is, of dat in ons Nederlandse klimaat of door de levensstijl van de patiënten een goed vitamine D niveau bijna onmogelijk is om van nature nog te hebben. Ook wij werken de hele dag binnen dus niet in contact met zonlicht en hoeveel zonnige dagen hebben we in de winter bijvoorbeeld? In Nederland wordt een minimum van 40 gehanteerd in de bloedonderzoeken. Wij vinden echter dat het vitamine D niveau beter rond de 80 zit. (80 is prachtig) Of het liefst nog iets hoger!
Wij gebruiken een preparaat van Vitamine D (D3) met 100 000 IU per injectie. Meestal is dit genoeg voor ongeveer 3 maanden. Bij patiënten met een ernstig vitamine D tekort zijn vaak meerdere injecties nodig op korte termijn.
Symptomen van een tekort ziet u hieronder.

  1. Vermoeidheid en algehele zwakte: Een laag energieniveau en een gevoel van vermoeidheid kunnen optreden.
  2. Spier- en gewrichtspijn: Dit kan zich uiten in een algemeen gevoel van ongemak of specifieke pijn in spieren en gewrichten.
  3. Botpijn: Vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid, en een tekort kan leiden tot botpijn of een verhoogd risico op botbreuken.
  4. Verhoogd risico op infecties: Vitamine D speelt een rol in de werking van het immuunsysteem, en een tekort kan leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties.
  5. Slechte wondgenezing: Wonden kunnen trager genezen bij mensen met een vitamine D-tekort.
  6. Stemming en mentale gezondheid: Er zijn aanwijzingen dat een tekort aan vitamine D kan bijdragen aan stemmingsstoornissen, zoals depressie en angst.
  7. Haargroei: Sommige studies suggereren dat een ernstig tekort aan vitamine D kan bijdragen aan haaruitval.

Vitamine B12:

Vitamine B12 is een erg bekend vitamine waar we vaak tekorten in zien bij patiënten. Ook zien we dagelijks patiënten die bij gebruik van lachgas tekorten krijgen en soms hier neurologische schade van hebben. Wees voorzichtig! Soms zijn deze symptomen niet meer te genezen dus wees er op tijd bij om het vitamine B12 aan te vullen! Middels injecties gaat het snelste. Hieronder een lijst met symptomen bij een tekort:

  1. Vermoeidheid en zwakte: Een gebrek aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, wat kan resulteren in een gevoel van vermoeidheid en algemene zwakte.
  2. Bloedarmoede: Dit kan zich uiten in een bleek gezicht, kortademigheid en een versnelde hartslag.
  3. Neurologische symptomen: Dit kunnen tintelingen of een branderig gevoel in handen en voeten zijn, evenals problemen met balans en coördinatie.
  4. Geheugenproblemen: Mensen met een B12-tekort kunnen moeite hebben met concentratie en geheugen.
  5. Stemmoord en stemmingswisselingen: Sommige mensen ervaren depressieve symptomen of stemmingswisselingen.

IJzer:

IJzer niveau’s zijn goed aan te vullen met een serie intra-musculaire injecties.
We zien te vaak een ijzertekort , met name bij jonge vrouwen, met grote gevonden die makkelijk te behandelen zijn door aanvulling met ijzerinjecties.
IJzertekort komt maar zeer zelden voor bij mannen.
Symptomen van ijzertekort:

  1. Vermoeidheid: Een van de meestvoorkomende tekenen van ijzertekort is een aanhoudend gevoel van vermoeidheid en zwakte.
  2. Bleke huid: Laag ijzer kan leiden tot een verminderde productie van hemoglobine, wat de huid een blekere uitstraling kan geven.
  3. Kortademigheid: Wanneer het lichaam niet genoeg zuurstof kan transporteren, kan dit leiden tot kortademigheid, vooral tijdens inspanning.
  4. Hartkloppingen: Een verhoogde hartslag of onregelmatige hartslagen kunnen optreden omdat het hart harder moet werken om zuurstof door het lichaam te pompen.
  5. Koude handen en voeten: Slechte circulatie door een laag ijzergehalte kan zorgen voor een gevoel van kou in de extremiteiten.
  6. Hoofdpijn en duizeligheid: Lage ijzerniveaus kunnen leiden tot hoofdpijn en duizeligheid, vooral bij snelle bewegingen of opstaan.
  7. Broze nagels en haaruitval: Veranderingen in de conditie van haar en nagels kunnen ook optreden bij ijzertekort.
  8. In onze ervaring zijn soms Angst en Paniekaanvallen zelfs begeleidende symptomen van een ijzertekort.

About the Author :

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH