Pijn onder de knieschijf tijdens het lopen, traplopen, fietsen, … Dit kan te wijten zijn aan het letsel van de kniepees (patellapees) die de bovenbeenspier (quadriceps) via de knieschijf verbindt aan het onderbeen. Regelmatig is een overbelasting hier de oorzaak van. Met name bij voetballers, volleyballers, korfballers,… veel sporten waarbij er of gesprongen moet worden (het heet niet voor niks een jumper’s knee)Â of veel versnellingen en vertragingen gedaan moeten worden.
Wat maakt nu dat de patellapees klachten geeft?
De combinatie van een opeenstapeling van kleine microletsels en een tekortschietende genezingsrespons heeft netto een negatief effect op de peesstructuur. De pees kan dan licht gaan zwellen, de vezels van de pees worden van mindere kwaliteit, kortom, de pees wordt zwakker en hiervan krijgen mensen last. Op echografie of op een MRI is vaak een afwijking van de pees te zien.
Veelal zijn onze patiënten al bij de sportverzorger of fysiotherapeut van de sportclub geweest zonder overtuigend resultaat na lange revalidatietrajecten. Deze patiënten komen in aanmerking voor behandeling met prolotherapie.
Bij prolotherapie injecteren we een mild inflammatoir middel (glucose) in de aanhechting van de patellapees aan de knieschijf waar vaak het letsel zit. Hiermee lokken we de lokale genezingsreactie uit op een manier dat het originele letsel dat NIET deed! Het is immers door een tekortschietende genezingsreactie op het originele letsel/microletsels dat de pees zwakker is gaan worden en uiteindelijk klachten is gaan geven. Het is dus belangrijk om deze pees te behandelen want als dit proces van degeneratie doorgaat kan dit resulteren in een (gedeeltelijke) ruptuur van de pees. Een scenario dat we zo veel mogelijk willen voorkomen.
De laatste tijd is er in wetenschappelijk onderzoek aandacht geweest voor het gebruik van Platelet Rich Plasma als behandelmethode voor deze kwaal. Platelet Rich Plasma (PRP) is de sterkste en meest effectieve vorm van proliferatietherapie/prolotherapie die er op het moment beschikbaar is. We nemen bij u bloed af, centrifugeren het en isoleren de reparatiecellen (bloedplaatjes) en groeifactoren uit het bloed. Deze geconcentreerde mix van allerlei sterke prikkels voor de genezingsreactie injecteren we in en rond de aangedane pees.
Hoewel deze behandeling voor iedereen veilig en werkzaam is, kunnen de meeste gevallen het prima af met de traditionele prolotherapie met glucose.
Charousset C, Zaoui A, Bellaiche L, Bouyer B. Are multiple platelet-rich plasma injections useful for treatment of chronic patellar tendinopathy in athletes? a prospective study. Am J Sports Med. 2014 Apr;42(4):906-11.
Gosens T, Den Oudsten BL, Fievez E, van 't Spijker P, Fievez A. Pain and activity levels before and after platelet-rich plasma injection treatment of patellar tendinopathy: a prospective cohort study and the influence of previous treatments. Int Orthop. 2012 Sep;36(9):1941-6.
Vetrano M, Castorina A, Vulpiani MC, Baldini R, Pavan A, Ferretti A. Platelet-rich plasma versus focused shock waves in the treatment of jumper's knee in athletes. Am J Sports Med. 2013 Apr;41(4):795-803.